sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Lista de cladiri secession din Arad

Aici am o lista pare-mi-se incompleta (îs tăte) a cladirilor stil secession din Arad. Este o lista facuta de catre Asociatia Pro Urbe Arad si prezinta 40 de cladiri secession emblematice. O voi folosi in momentul in care voi incerca sa le gasesc si sa le imortalizez fotografic. Acesta poate fi si un instrument pentru cei care vor sa faca o excursie in oras si cauta ceva nou. Totusi, aviz amatorilor, probabil ca veti fi dezamagiti de gradul de pastrare a acestor palate. Suntem totusi in Romania. Pentru cei care citesc acest post, sa stie ca majoritatea acestor cladiri, cu cateva exceptii, au fost fotografiate de mine, si daca sunteti interesati puteti vedea cateva instantanee cu ele in interiorul blogului. Simtiti-va ca acasa!

-Gara Arad
-Casa de raport Tudos (bd-ul Revolutiei, nr. 40)
-Spitalul de copii (Calea Victoriei nr. 1)
-Vila Odon Nachtnebel (str. Elena Ghiba Birta, nr. 18)
-Spitalul ORL (str. Tudor Vladimirescu)
-Palatul Barabas (str. Nicolae Grigorescu nr. 5, colt cu str. gen. Vasile Milea)
-Palatul Kovacs (str. gen. Vasile Milea)
-Palatul Suciu (str. Blajului nr. 3)
-Palatul Jakabffyi (str. Closca nr. 14)
-Vila Urban Ivan (str. Closca nr. 4)
-Palatul Ronai (str. Gheorghe Pop de Teius nr. 9)
-Vila Reisinger (str. Octavian Goga nr. 2)
-Palatul Fenyves (str. Octavian Goga nr. 3)
-Casa familiala (str. Bela Bartok, nr. 7)
-Palatul Szantay (intersectia strazilor Horea si Episcopiei)
-Casa de raport (str. Episcopiei, nr. 3)
-Palatul Kohn (str. Episcopiei 9)
-Palatul Gets (str. Episcopiei nr. 28 si Marasesti 1)
-Palatul Albert Szabo (bd-ul Revolutiei nr. 92)
-Palatul Reinhardt (bd-ul Revolutiei, nr. 90)
-Palatul parohiei greco-catolice (str. Lucian Blaga nr. 7)
-Scoala de aplicatie clasele I-IV a Scolii Normale Dimitrie Tichindeal (str. Lucian Blaga nr. 9)
-Palatul Kintczig (str. Lucian Blaga nr. 11)
-Casa Cicio-Pop (str. Cicio-Pop nr. 3)
-Spitalul T.B.C. (str. Mihai Eminescu nr. 46)
-Palatul dr. Oncu (str. Mihai Eminescu nr. 37)
-Palatul Foldes (str. Cicio-Pop nr. 16)
-Casa de raport (str. Mihai Eminescu nr. 10)
-Palatul Diecezana (str. Mihai Eminescu nr. 18)
-Antrepozit Andrenyi (str. Unirii nr. 7)
-Antrepozit Andrenyi 2 (str. Unirii nr. 9)
-Casa de raport Doman (str. Unirii nr. 14)
-Palatul Bohus
-Palatul Nadasy (str. Metianu nr. 2)
-Palatul Rosznay (str. Nicolae Balcescu nr. 1)
-Palatul Sarbesc (Piata Sarbeasca nr. 7/8)
-Sinagoga Israelita Ortodoxa (str. Cozia nr. 12)
-Grup Scolar Industrial Aurel Vlaicu (str. Romulus Carpinisan nr. 1 colt cu bd-ul Gen. Dragalina)
-Palatul Steiner (bd-ul Decebal nr. 37)
-Podul Traian



3 comentarii:

  1. E foarte interesant. Numai că nu văd şi nu înţeleg ce este secession la Gara din Arad. Care sunt elementele definitorii ca să încadreze clădirea în acest stil?
    Pfaff Ferenc, arhitectul companiei de căi ferate maghiare, făcea gările după acelaşi tipar. Şi nu erau secession. Cred că se perpetuează o confuzie. Elementele sunt mai apropiate de Romanic (şirul de arcaturi false, turnurile masive, pătrate, cu frontonuri triunghiulare ), arcele în plin cintru, etc. Stilul lui Pfaff este categorisit în general ca neo-renascentist (personal cred că aici nu e cazul). Am mai pus intrebarea aceasta si deocamdata am rămas fără răspuns.
    Din păcate, mişcarea Art Nouveau şi cea Secession merg mână în mână până la confuzie, cu toate că există deosebiri. Cei mai "secession" cred că rămân vienezii (Wagner, Olbright, Fabiani) cu toate că şi între ei putem vedea diferenţe stilistice. Secession-ul vienez voia "altceva" decât stilul academic prăfuit, de aceea s-au aliniat rapid stilurilor la din avangardă de unde şi similitudinile cu Art Nouveau, sursa majoră de inspiraţie.
    Oricum, lista este impresionantă (ca şi fotografiile de altfel). Felicitări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand va multumesc pentru aprecierile dumneavoastra si sa va multumesc de asemenea pentru explicatiile oferite. Voiam totusi sa clarific doua lucruri inainte de toate. Primul lucru, aceasta lista este preluata de catre mine de pe siteul asociatiei Pro Urbe si am folosit-o pe post de ghid in calatoria mea printre monumentele Aradului, la acea vreme neavand alt suport informational.
      In al doilea rand, as vrea sa-mi marturisesc necunoasterea. Acest blog s-a nascut din dragostea pentru Aradul vechi pe care il vedeam la tot pasul si despre care nu stiam mare lucru. Cunostiintele mele despre arhitectura, stiluri si istorie a arhitecturii sunt infime, eu incercand prin acest blog doar sa prezint lumii aceste minuntatii de cladiri care poate nu sunt bagate in seama de catre noi, trecatorii. Va multumesc oricum si ma bucur ca efortul meu n-a fost in zadar.

      Ștergere
  2. Este extraordinar că există blog-uri şi site-uri ca al dvs. şi cel al Pro Urbe, iar acestea oferă un suport viu, pentru că ceea care ar trebui să fie materializat în cărţi nu prea există! Demersul meu nu a fost decât pentru a lămuri ceea ce, până la urmă, rămâne un lucru mai de "specialitate" şi nu va dăuna în nici un caz celor care vor să admire lucrările de arhitectură atât de frumoase ca cele din Arad. Încă odată, cred că se perpetuază, fără nici o intenţie, o încadrare eronată. Clădită în plină perioadă Art Nouveau (Jugenstill la nemţi)şi respectiv Secession, masiva clădire a gării, foarte vie volumetric, aproape "cerea" o asemenea clasificare. Cum spuneam, Pfaff nu a fost "secessionist". Este considerat unul dintre marii arhitecţi maghiari şi europeni. Pentru popularizare se fac diverse clasificări arhitecturale, printre care şi cele mai frumoase gări. Acolo Pfaff e la loc de cinste cu gara din Zagreb. Gara din Arad a avut o soră pe aproape, la Timişoara, clădire grav avariată în cel de-al Doilea Război Mondial. (http://www.primariatm.ro/album/data/media/47/timisoara_Gara_Domnita_Elena5.jpg)
    O privire atentă a fotografiilor dvs. şi compararea cu arhitectua actuală ne lasă un gust amar: concluzia că de o asemenea arhitectură imaginativă nu vom mai avea parte. Marea tragedie e cea semnalată în permanenţă de Pro Urbe: nici măcar ce (mai) avem, nu îngrijim şi dacă îngrijim, o facem cam "neglijent", asta ca să folosesc un terment mai temperat.
    Succes în continuare şi nu vă opriţi!

    RăspundețiȘtergere