Un nou palat arădean-Casa asigurărilor sociale

 Orice arădean cunoaște sau a fost măcar odată la Policlinica municipală aflată pe Bulevardul Revoluției. O clădire impunătoare cu trei etaje și ridicată într-un stil sobru. Probabil tocmai aceste nuanțe o fac mai ușor de pierdut din vedere în comparație cu mult mai bogatele palate ce sunt prezente dincolo de Primărie.



Totuși încă din momentul inaugurării a devenit un punct de reper pentru Arad. Chiar dacă la început nu a avut aceeași destinație ca astăzi. Un articol din ziarul Timpul Transilvaniei din 1940 prezintă situația, pe atunci, noului edificiu.

Casa de asigurări sociale se pare că a fost localizată înainte în fostul Cămin al muncitorilor (actuala Policlinică specială de pe strada Paris), ocupând acele spații cu chirie. Cu toate acestea spațiul s-a dovedit insuficient, așa că a existat un plan de a ridica un nou edificiu mult mai corespunzător. S-a cumpărat terenul de pe Bulevardul Revoluției și s-a ridicat clădirea care încă își păstrează înfățișarea pe care a primit-o acum mai bine de șaptezeci de ani în urmă.



Cei care au contribuit în mod esențial la ridicarea clădirii au fost Ioan Platoș, directorul Casei de asigurări sociale, inginerul Ștefan Mateescu, președinte al consiliului de administrație și Remus Rafiroiu, președinte al comisiei interimare. Planul a fost realizat de către arhitectul Audisio Gheorghe, iar lucrările au fost efectuate de către inginerul Reich din Cluj. În continuare, articolul descrie propriu zis interiorul clădirii:



De cum pășești în interior, se înfățișează trecătorului un imens subsol, cu uscătorii automate, spălătorie, călcătorie, ascensoare și natural un adăpost modern ce întrece toate așteptările. În altă parte se află sala cazanelor, băile pentru asigurați cu 3 vane și peste douăzeci dușuri, toate construite după ultimul confort.



La parter se află: cabinetul medicului șef, interne bărbați, interne femei, chirurgie, sterilizare, Gynecologie, Oculistică cu camera neagră, nas, gât, urechi, dentologie ș.a.



În etajul I sunt: cabinetul dentist, laboratorul dentistic, derm. Venerice, sala de tratament, radiologie, fizioterapie, radioterapie și laborator de analize medicale, dispensar de copii pentru pericultură, însă astfel că aceștia nu vin în contact cu adulții.

Etajul II. Este destinat administrației unde se află: Sala de consiliu, direcțiunea, pensii, secția boală, evidența drepturilor, verificarea listelor, registratura și arhiva. Un hol mare permite accesul numai la ghișee pretutindeni.

Iar la etajul III sunt: comisia de judecată, sala de deliberare, contabilitatea, ordonanțarea, caseria, conto curent, control și evidență personal și mat.

Toate cabinete medicale sunt tapisate cu faianță, cu mobilierul nou, archivă modernă totul pare scos dintr-o cutie.

Desigur că și asiguratul odată intrat acolo, în casa lui, desbrăcat de orice patimă, preamărind opera săvârșită, va căuta totdeauna s-o privească ca pe un sanctuar alinător nu numai de boli trupești ci și sufletești.

 

Informații preluate din ziarul Timpul Transilvaniei, nr. 59, anul 1940


*articol apărut inițial pe blogul Aradul Fațadelor Adormite 15.04.2018

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista de cladiri secession din Arad

Clădiri din Arad care nu sunt pe Lista Monumentelor Istorice, dar ar merita să fie