Arhitectura barocă în Arad 1702-1865

 

Începuturile orașului oferă suficient material istoricilor pentru a le cerceta pe mai departe. A existat un Arad medieval care în timp a dispărut. A existat o cetate turcească, îngropată undeva în apropierea malului Mureșului. Iar în apropierea acelei fortificații a luat naștere, sau mai bine zis a renăscut Aradul pe care-l cunoaștem astăzi.

Perioada în care se întâmplă aceste lucruri este cea modernă timpurie, fiind legată de retragerea stăpânirii otomane și instalarea celei austriece în zona ținutului arădean. Prezența habsburgică și mutarea frontului antiturcesc tot mai departe asigură o anumită stabilitate care permite reconstrucția regiunii afectate de conflicte. În acest context Aradul începe o dezvoltare înceată.

Primii o sută cincizeci de ani (aproximativ) de istorie sunt marcați de o creștere lentă. În 1687 Aradul este eliberat de sub control otoman, urmând o colonizare a grănicerilor sârbi. În 1702 primește statutul de oraș cameral, dar este încă subdezvoltat. Va trece prin două revolte, va fi colonizat cu șvabi în satul Aradu Nou, e afectat de epidemii de ciumă.

Este vorba de un trecut atât de îndepărtat încât pare aproape legendar. Din păcate nu a rămas prea mult din acea perioadă în picioare ca mărturie, sau este prea puțin scos în evidență. Mai rău, unele edificii care reprezentau cel mai vechi strat arhitectural al orașului au fost pur și simplu demolate, văduvind publicul larg de o cunoaștere a trecutului.

Dacă am vorbi strict despre stilul arhitectural care a reprezentat această primă epocă tulbure și ștearsă din istoria orașului, ar trebui să ne gândim la baroc. Acesta își are originea în Italia, născut pe fondul Reformei protestante declanșate de Martin Luther și continuată de alți lideri religioși. În Contrareformă, mișcarea răspuns dată noului curent creștin, se găsește barocul.



Intenția acestui stil era de a crea grandoare și uimire pentru enoriașii care intrau în biserici gigantice. Catedrala Sf Petru din Roma sau St Paul din Londra sunt exemple de vârf ale barocului. La noi ne ducem cu gândul la bazilica romano-catolică din Oradea sau la Domul catolic din Timișoara. Dar barocul nu era doar un stil rezervat bisericilor, marile palate ale epocii, precum Versailles, Schonbrun sau Palatul de Iarnă din St Petersburg, fiind realizate în același stil.



Firește nu vom întâlni astfel de construcții monumentale în Arad, dar e important să ne încadrăm istoric. Important de reținut în ceea ce privește acest prim stil dominant în arhitectura arădeană este notația de târziu, ceea ce subliniază o întârziere pe care orașul o resimte dar din care vrea să iasă, efort care va da roade mai târziu.

Prima clădire ce trebuie menționată este și cea mai veche din oraș, mai ales datorită demolării altor concurenți. Biserica sârbească, centrul viu al comunității etnice plasate în cartier, a fost ridicată în anul 1702 și de atunci a rămas ca un simbol al spiritualității și tenacității, oferind sprijin celor care s-au refugiat între zidurile ei.



O altă construcție la fel de veche se găsește pe strada Dunării, în cartierul Gai, un complex extins cunoscut sub numele de mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul. Este ctitorie a episcopului Sinesie Jivanovici, reunind o biserică ortodoxă și un conac parohial de țară finalizat în anul 1762. Pe atunci se afla la periferia Aradului, marcând încrederea că în timp orașul va crește.



O primă construcție civilă este faimoasa casă Hirschl, a negustorului filantrop și iubitor de cultură. Prin efortul său este ridicat Teatrul vechi, o clădire care de asemenea este în stil baroc târziu dar care de ani buni își ascunde fațada în spatele unor meșuri comerciale. Ridicată prin 1817, nu era nici pe departe cea mai veche casă, remarcându-se mai ales prin abilitatea de a trece nealterată prin istorie.



Ne îndreptăm spre o altă locuință particulară a unui alt filantrop, de această dată sârb, Sava Techelia. Devotat și generos, a investit o parte din banii săi pentru a-i ajuta pe cei sărmani. Casa lui pare modestă astăzi, însă în acea vreme și pentru acel loc era suficient de impresionantă.



Pe o stradă mai puțină bătută se află un alt exemplu de baroc târziu remarcabil prin păstrarea formei inițiale. Casa lui Janos Damjanics, unul din generalii participanți la Revoluția de la 1848 a cărui rămășițe se află în Grădina botanică din Macea, este un alt exemplu de casă simplă, nealterată, ridicată totuși undeva după debutul secolului al XIX-lea.



Ultima clădire care se încadrează în acest stil a fost ridicată ca un ecou târziu al barocului. Catedrala ortodoxă română, sfințită în 1865, operă a lui Anton Czigler, reprezintă al doilea lăcaș de cult central al credincioșilor ortodocși din oraș. A fost construită după ce Aradul a devenit episcopie, o emblemă a noului statut obținut.



Deși mai rămân puține relicve, stilul baroc vorbește despre începutul orașului și despre creșterea sa. Înainte de a se pune piatra de temelie a cetății austriece au fost discuții despre mutarea orașului, respinsă vehement de oficialități. După depășirea crizei s-au făcut eforturi pentru a evita un nou episod de incertitudine. În 1834, Aradul dobândește statutul de oraș liber regesc și multe privilegii importante. Acesta este punctul zero al unei povești impresionante care rămâne înscrisă atât în cărțile de istorie, cât și de-a lungul străzilor și bulevardelor pe care le traversăm, ca localnici sau turiști.

 

 

Bibliografie

https://www.britannica.com/art/Baroque-architecture

https://unsplash.com/photos/statues-inside-building-HpG3tUcrTwQ, pentru fotografia bisericii

https://unsplash.com/photos/a-large-building-with-a-green-roof-and-many-windows-_Aye7fgFWNg, pentru exteriorul baroc

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista de cladiri secession din Arad

Un nou palat arădean-Casa asigurărilor sociale

Clădiri din Arad care nu sunt pe Lista Monumentelor Istorice, dar ar merita să fie