Arhitectura eclectică în Arad 1870-1914

Odată ce lumea se dezvoltă, devine mai globalizată, își cercetează mai profund trecutul, se produce o adevărată explozie culturală. Deși curentele provin mai ales din zona apuseană sau centrală a Europei, frenezia cuprinde întreaga lume. Și ca întotdeauna, în pragul unei astfel de revoluții și schimbări de mare profunzime, efectele sunt vizibile și în artă, și cu precădere în arhitectură.

Neoclasicul intră într-un con de umbră, fără să fie părăsit pe de-a ntregul. Se naște însă un nou stil care duce mai departe curiozitatea față de trecut dar nu se lasă limitat doar la modelele provenind din Antichitatea clasică. Într-o epocă în care avansul tehnologic devine suficient de folositor artiștilor ia naștere stilul eclectic.

La fel ca în alte domenii de întrebuințare, a fi eclectic înseamnă a selecta mai multe elemente din diverse surse pentru a crea ceva nou. E pentru prima dată când arhitecții sunt îndemnați să încerce o astfel de nouă artă care să se inspire din trecut, dar fără a-l repeta la literă. Formele vechi sunt aduse din trecut și îmbinate în așa fel încât să iasă ceva nou.



Mișcarea eclectică lovește Aradul tocmai în epoca sa de aur. E momentul în care stă alături de alte orașe din Austro-Ungaria profitând de perioada de dezvoltare susținută de lipsa războaielor și tulburărilor masive. Orașul este în creștere, se introduc majoritatea utilităților publice de la iluminat la canalizare, căpătând o față cu adevărat europeană.

Această ascensiune se remarcă și în cadrul arhitectural. Se construiește mult și la scară mare. Iar pentru a demonstra că din nou este în pas cu lumea, proprietarii aleg stilul eclectic, oferind o înfățișare tinerească și captivantă orașului. Este al doilea stil ca reprezentare în ceea ce privește clădirile care au fost puse în evidență în lucrări de specialitate. Clădirile din acest stil sunt singurele care sunt împreună deși principala caracteristică este că nu se aseamănă între ele.

Cel mai important edificiu este Palatul administrativ construit între 1873-77 după un plan subțiat prin ingeniozitatea lui Ferenc Pekar. Majoritatea trăsăturilor ar înclina înspre stilul neorenascentist, însă diferitele ornamente provenite din alte stiluri îi îmbogățesc povestea și pedigree-ul.



Tot în stil eclectic sunt ridicate alte două clădiri publice importante. La fel de cunoscut este și Palatul de Justiție finalizat în anul 1892 în apropiere de malul Mureșului. Alături de acesta se remarcă și clădirea ce odată a fost Palatul Agricol, zilele acestea fiind sediul Bibliotecii Județene AD Xenopol, inaugurat în anul 1909.



Stilul a prins și în domeniul privat, oferind suficientă opulență pentru a-l face o necesitate. Astfel, Milan Tabacovici reface fațada Băncii de Păstrare din Arad împodobind-o eclectic în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Mai aproape de centru, imobilul Băncii Victoria este de asemenea proiectat în același stil, impresionând mai ales prin loggia inspirată de palatele venețiene.



Un alt domeniu al vieții publice care s-a desfășurat sub semnul eclecticului a fost cel școlar. Rețeaua educațională a orașului s-a dezvoltat chiar în acea perioadă astfel că principalele clădiri care astăzi servesc drept colegii naționale au fost ridicate urmând aceleași principii. Cel mai impozant este fostul Colegiul Regal astăzi cunoscut drept Moise Nicoară deschis în 1873. Un altul găzduiește astăzi CN Dimitrie Țichindeal, cel de-al treilea fiind sediul seminarului teologic ortodox încă din anul 1885.



Stilul eclectic a fost suficient de bun pentru a exprima și limbajul religios. Același Milan Tabacovici lucrează la edificarea unei noi catedrale romano-catolice în centrul orașului, grandioasă și potrivită pentru statutul Aradului. Lucrările durează până în anul 1911 când sunt puse în ordine toate elementele interioare permițându-se sfințirea acesteia.



Nu în ultimul rând stilul eclectic a fost agreat de către comanditarii dornici să-și construiască case pe măsură. Două dintre cele mai cunoscute palate ale orașului poartă emblema acestui stil. Primul, palatul familiei Neuman este tot opera lui Tabacovici, finalizat în anul 1892. Cel de-al doilea, situat în apropiere, a fost construit pentru Compania de căi ferate Arad-Cenad, la fel de spectaculos, deschizându-se pe două străzi și îmbogățind panorama pieței centrale cu stil și eleganță.



Acestea nu sunt nici pe departe singurele edificii eclectice din Arad, ci doar o simplă mostră. O dovadă a faptului că indiferent de epocă, orașul era în pas cu lumea largă, preluând cele mai noi tendințe și adăugându-se catalogului universal artistic. Majoritatea obiectivelor turistice recunoscute sunt îmbrăcate în haina eclectică semn că aceasta a reușit să surprindă esența unei epoci a progresului și dezvoltării ce nu a lăsat în urmă spiritul creativ.

 

 

Bibliografie

https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Eclecticism_in_architecture

https://www.archdaily.com/1002974/what-is-eclectic-architecture

https://www.domestika.org/en/blog/11120-what-is-eclecticism-in-architecture-and-what-is-its-history

https://unsplash.com/photos/a-large-building-with-a-clock-on-the-top-of-it-xVbhs4jTDEg, pentru clădirea în stil eclectic dată ca exemplu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista de cladiri secession din Arad

Un nou palat arădean-Casa asigurărilor sociale

Clădiri din Arad care nu sunt pe Lista Monumentelor Istorice, dar ar merita să fie