marți, 15 martie 2011

Biserica Ortodoxa ''Sf Ioan Botezatorul''

Catedrala ortodoxa "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" este situata in Piata Catedralei. Dupa demolarea vechii biserici, episcopul Procopie Ivascovici (1853-1873), a initiat ridicarea unei biserici in asa numita "Gradina Techelia". Planul apartine arhitectului aradean Anton Cziegler.

Lucrarile de constructie s-au desfasurat intre 1862-65. Fatada bisericii poarta pecetea stilului barocului clasicizant, se termina cu un timpanon triunghiular. Pilastrii celor doua turnuri se termina cu capiteluri in stil corintic, atica cu fereastra rotunda dintre cele doua turnuri a fost adaugata cu ocazia restaurarii din 1905-1906, tot atunci fiind definitivata si ornamentatia turlelor.

Iconostasul a fost executat de Mihai Ianici, picturile apartinand pictorilor Nicola Alexici si Ioan Zaicu. Clopotul datat din 1764 provine din vechea biserica ortodoxa. Monumentul a fost impodobit in 1966 in exterior cu trei picturi in stil bizantin de pictorul Eremia Profeta.

In cladirile aferente a functionat un timp teologia ortodoxa, aici a intentionat sa deschida in 1870 universitatea romana Ion Popovici Desseanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu