luni, 28 martie 2011

Palatul Szantay





Grandiosul Palat al arhitectului Szantay Lajos, realizare proprie, construit in 1905, este un edificiu P+2 ce adaposteste apartamente, iar mai nou, la demisol, s-au amenajat magazine si ateliere.
Palatul, cap de perspectiva amplasat la intersectia strazii Horia cu strada Episcopiei, este un frumos si sobru exemplar al secessionului aradean, dominat de un spectaculos turn ce sustine globul pamantesc.
Edificiul atrage si impune prin acuratetea reliefurilor din tencuiala, a deschiderilor construite, a ornamentului metalic al grilelor portilor pietonale, a balustradelor balcoanelor, precum si prin eleganta pozitilor atlantilor si cariatidelor ce sustin balcoanele de colt a celui de-al doilea etaj, in timp ce la interior, la fel de spectaculoase sunt frumoasele vitralii florale a deschiderilor din casa treptelor precum si balustrada din fier forjat a scarilor.
Bow-window-uri cu desfasurare pe doua nivele, amplasate asimetric pe ambele fatade, precum si aticele de la acoperis, intregesc aspectul secession al cladirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu