marți, 15 martie 2011

Biserica Sârbească ''Sf Petru si Pavel''

Considerata a fi cea mai veche cladire din municipiul Arad, biserica a fost ridicata intre anii 1699-1702. Dupa recucerirea tinutului Aradului de catre armatele austriece conduse de Eugen de Savoia, in oras au fost adusi graniceri sarbi.



Construirea lacasului de cult pentru acestia a fost finantata de capitanul Iovan Popovici Techelia. Biserica ridicata cu hramul Sfintilor apostoli Petru si Pavel a dobandit actuala infatisare in urma unor lucrari din anii 1790-1822, fiind marita de catre Sava Techelia, stranepotul ctitorului.


Inaltimea turnului a fost marita cu 4 metri de mesteri din Ucraina, adaugand o turla in stil rococo. Pilastri cu capiteluri in volute pe deasupra intrarii, precum si ornamentatia turnului, dau un aspect baroc intregii cladiri. Picturile bisericii si iconostasul au fost pictate de cunoscutul pictor aradean Nicola Alexici (1808-1873), iar sculpturile de pe iconostas apartin sculptorului Mihai Ianici. Dupa desfiintarea cimitirului aferent, in peretele bisericii au fost zidite si cateva monumente funerare, purtand caracteristicile stilului baroc.


In sanctuar se afla o frumoasa icoana pictata de Stefan Tenetchi, reprezentand pe Maica Domnului. In biserica sunt pastrate cele mai vechi steaguri ale breslelor din Arad.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu