luni, 2 mai 2011

Crucea Martirilor Unirii 1918-1919


Am evitat in mod special adaugarea acestui post. De ce? Pentru ca astazi se implinesc 75 de ani de la ridicarea acestui monument. Este un monument important, este primul monument ridicat in piata publica in Arad dupa Primul Razboi Mondial.

A fost ridicata pentru a-i omagia pe romanii aradeni care au fost ucisi de trupele comuniste maghiare in aprilie 1919 in momentul in care guvernul lui Bela Kun a ordonat recucerirea Ardealului. In timpul acelei campanii au pierit 90 de aradeni de la preoti si invatatori pana la simpli tarani.

Pentru a indeplini aceasta datorie s-a hotarat de catre Liga antirevizionista, filiala Arad, (o organizatie care urmarea impotrivirea fata de revizionismul maghiar) sa se ridice un monument care sa pastreze memoria acelor martiri.

Sfintirea crucii a avut loc pe data de 17 mai 1936, aceasta data coincizand cu data intrarii Armatei Romane Regimentul 6 vanatori in Arad. La aceasta ceremonie au participat figuri importante ale epocii printre care Ioan Suciu, organizatorul Marii Adunari de la Alba Iulia, Vasile Goldis, Onisifor Ghibu, Ioan Lupas sau Stelian Popescu. Asezamantul ei a fost in actuala Piata Podgoria, in mijlocul sensului giratoriu de astazi.

Odata cu venirea regimului comunist Crucea a fost demontata (1960) si aruncata in spatele manastirii Gai (Sf. Simeon Stalpnicul) suferind unele pagube. Dupa Revolutia Romana s-a decis restaurarea si reinstalarea monumentului, insa nu pe locul initial ci in parcul Eminescu aflat in spatele Primariei. In acest loc, fiind izolata, ramane nestiuta de lume si in acelasi timp este scrisa cu grafitti sau literele care marcheaza numele celor 90 de martiri sunt ciuntite de catre oameni rauvoitori.

Astazi ar fi trebuit sa aiba loc o ceremonie la acest monument la care sa participe si autoritatile locale pentru a omagia memoria celor cazuti. Insa, fara a ma lauda, daca nu as fi mentionat data aceasta profesorului meu de istorie cu siguranta ca nici macar acel scurt moment de rememorare a trecutului, cu siguranta ca nu ar fi fost depusa nici macar o coroana. Ar trebui sa dea de gandit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu