Aradul Fațadelor Zâmbitoare

 De prin 2011 când terminasem cu blogul, am început să vizitez cel puțin odată pe an Oradea și Timișoara. Sunt orașe învecinate și similare în cadrul dezvoltării urbane și arhitecturale de câteva secole. Ambele orașe au un patrimoniu urban divers și impresionant de privit.

Pe măsură ce anii treceau am observat un trend, mai ales în Oradea. Multe dintre clădiri erau renovate. Era bătător la ochi pentru cineva care ajungea mai rar. Centrul vechi de acolo a căpătat o nouă față, atrăgătoare și care a reușit să devină un brand de succes.

Era greu să nu fii invidios pe realizările de acolo, mai ales că și Aradul are suficient potențial pentru a fi de asemenea o destinație turistică și culturală la fel de frumoasă. Până prin 2019 (aproximativ) cam așa era situația și între cele două municipii învecinate s-a stabilizat un clasament. E drept, și aici se mai renova Moise Nicoară sau Palatul Cultural, dar era puțin.

Totuși, după acel moment s-a observat o schimbare. Ușor-ușor, clădire cu clădire s-a împrospătat și Aradul. Greu de crezut la început, dar pe măsură ce fațadele căpătau culoare, mi-am dat seama că lucrurile se schimbă. Sunt în plin proces, sperând că totuși nu va fi oprit de vaiurile și necazurile de acasă sau de peste hotare.

m-am gândit la postare mai ales pentru că odată ce am luat hotărârea să revigorez blogul mi-am dat seama că sunt blocat în trecut. Majoritatea fotografiilor sunt destul de vechi și atunci când am căutat mostre de arhitectură am fost pus în situația de a nu avea imagini la zi. E încurajator.

Doar așa îți poți da seama de diferența reală din stradă. A fost izbitor pe măsură ce priveam fotografii vechi de acum zece ani. Cel puțin la acest prim nivel de imagine, s-au făcut progrese. E drept, nu totul e atât de bine, pe cât de frumoase sunt unele, pe atât de măcelărite sunt altele de finisări brutale care elimină ornamentația originală. Mai sunt multe de făcut, dar uite unde am ajuns până astăzi.

Mai jos, foarte puține imagini ca termen de comparație


Palatul Cultural



Clădire de pe strada Vasile Alecsandri



Palatul Barabas de pe strada Vasile Milea



Clădire din piața Mihai Viteazul



Palatul Ortutay


Clădire de pe strada Episcopiei



Colegiul Economic



Băile Simay



Bloc interbelic de pe strada Decebal


Palatul Bohuș




Palatul Diecezana


Clădire de pe bulevardul Revoluției




PS: Această postare nu are vreo intenție politică. Administratorii unui oraș au responsabilitatea și datoria de a menține patrimoniul acestuia pentru generațiile viitoare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista de cladiri secession din Arad

Un nou palat arădean-Casa asigurărilor sociale

Clădiri din Arad care nu sunt pe Lista Monumentelor Istorice, dar ar merita să fie