Casele arhitecților arădeni

 Aradul se poate mândri cu un patrimoniul arhitectural bogat care așteaptă să fie pus în evidență mai bine. În mare parte aceasta se datorează câtorva persoane care într-o perioadă de aproximativ 20-25 de ani au refăcut fața orașului. Este vorba de arhitecții Epocii Frumoase, talentați și inspirați care nu au lucrat de mântuială, ci au realizat clădiri ce impresionează chiar și atunci când nu sunt trecute prin lucrări de restaurare.

Poate ne-am întrebat cum arată casele acestora. Oameni atât de creativi își varsă tot acest efort ingenios atunci când sunt chemați să proiecteze alte edificii, sau locuințele lor reflectă aceleași standarde înalte? Privind la exemplele cunoscute, la casele acestor arhitecți relevanți în acele decenii vom găsi repede răspunsul. De fapt, majoritatea caselor sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice, dovadă a frumuseții și importanței acestora.

E interesant de remarcat că, potrivit cu datele pe care le regăsim înscrise în anumite surse, majoritatea clădirilor trec de cifra simbolică a anului 1900. Aceasta arată bogăția orașului, răsplata financiară primită de acești arhitecți pentru proiectele lor ce le permite construirea unor asemenea edificii și o anumită aliniere la stilul dominat, cel secession.

Prima casă este cea a lui Milan Tabacovici. Despre aceasta nu avem o dată sigură. Știm că el s-a întors în Arad și a început să profeseze prin 1903, deci din acel moment înainte putem aproxima construcția clădirii. De asemenea, e posibil ca doar fațada să fie transformată în conformitate cu noile trenduri, iar o casă să fi existat pe colț încă din deceniile anterioare. E cunoscut pentru proiectul palatelor Neuman, Cenad și al catedralei romano-catolice



Cea de-a doua casă este a unui arhitect din tandemul Fodor-Reisinger. Vila Reisinger, ridicată în anul 1907 se găsește pe strada Octavian Goga, în apropiere de un proiect important realizat de acesta, Palatul Agricol, astăzi Biblioteca Județeană.



Un alt arhitect important își ridică o casă în anul 1910 aproape de periferia de atunci a orașului. Palatul Steiner Iosif, o bijuterie Art Noveau păzește piața Boul Roșu și ne aduce aminte de calitățile arhitectului local. El a proiectat printre altele vechea școală de fete de pe strada Lucian Blaga, astăzi extensie a Colegiului Național Dimitrie Țichindeal.



Printre cele mai spectaculoase exemple este opera lui Szantay Lajos, un reprezentant de marcă al breslei arhitecților. Palatul său de raport, cap de perspectivă pe strada Horea a fost finalizat pe deplin în anul 1911 impresionând prin mărime, bogăția ornamentației și simț estetic. Printre creațiile sale se numără Biserica Roșie, Palatul Bohuș sau Palatul Cultural.



Ultimul arhitect al epocii produce un palat neobișnuit situat aproape de vila colegului său Reisinger. Fenyves Karolyi pune pe hârtie proiectul unui palat somptuos, cu linii delicate, respectând canonul secession, finalizat în anul 1912. El a realizat mai multe clădiri de mari dimensiuni, numele său fiind găsit pe fațadele acestora.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista de cladiri secession din Arad

Un nou palat arădean-Casa asigurărilor sociale

Clădiri din Arad care nu sunt pe Lista Monumentelor Istorice, dar ar merita să fie